Overstappen naar Linux?

Zoekboek Linux - met Ubuntu en een vleugje MintZoekboek Linux

met Ubuntu en een vleugje Mint

Beschikbaar! ISBN 978-90-72445-75-9

Acht hoofdstukken (147 pagina's).
(Voorkennis: Geen, voor beginners)

Prijs € 13,50.
(Verzendkosten binnen Nederland € 5,00. Voor Vlaanderen € 10,00)

KOPEN? Klik hier! Voor meer exemplaren mail je de uitgever.

Met Ubuntu 20.04. LTS en Linux Mint 20 LTS. Deze herziene versie stoelt op het originele Zoekboek dat ook nog verkrijgbaar is; zie hieronder. Voor de nieuwe versie is ook aandacht besteed aan Linux Mint, omdat het besproken Cinnamon interface grote gelijkenis vertoont met Windows. Alle links en verwijzingen zijn gecontroleerd en waar nodig aangepast. Onderwerpen in het boek:

 • Introductie, wat is Linux?
 • Kennismaken met Linux.
 • Installatie naast Windows.
 • Andere distro’s, introductie Mint.
 • Vertrouwd raken met Ubuntu en Mint.
 • Ubuntu instellen.
 • Hoe werkt een Linux-computer?
 • Het Terminal-venster.
 • Hulp zoeken.
 • Overzicht met commando’s.
 • Overzicht van kaders en tips.
 • Trefwoordenregister.

Naar de recensies!


Zoekboek Omslag Voor Lores

Dit boek is een idee van Hein van Dijk die zijn jarenlange ervaring met de handigste commando's uit Linux graag met jou wil delen. Het boek is niet alleen geschreven om de angst voor het onbekende Linux weg te nemen en de beginner te motiveren dit besturingssysteem eens te proberen, maar ook om aan te geven hoe en waar hulp gevraagd kan worden. Voor eindgebruikers!

Herzien voor Ubuntu 18.04. LTS (Wordt ondersteund tot en met april 2023).

De vele Linux-varianten, distro's genaamd, bieden een uitstekende alternatief voor Windows. Ook wanneer je nog een wat oudere computer of laptop hebt, waar een Windows-versie op staat die Microsoft al lang vergeten is, kun je in de Linux-wereld zeer waarschijnlijk een alternatief vinden om je computer een tweede jeugd te geven. Linux vraagt minder van de computer, is sneller, nauwelijks gevoelig voor virussen en ander digitaal ongemak en wordt gesteund door een heel actieve gemeenschap. Leer nieuwe vrienden kennen met Linux!

Prijs 10 euro, als je het geluk hebt Hein of Gerrit bijvoorbeeld op een bijeenkomst van de Hobby Computer ClubNederlandse Linux Gebruikers Groep of CompUsers tegen het lijf te lopen! Voor 12,90 euro exclusief verzendkosten wordt het thuisgestuurd binnen Nederland.

(Verzendkosten binnen Nederland € 5,00. Voor Vlaanderen € 10,00)

KOPEN? Klik hier! Voor meer exemplaren mail je de uitgever.


Hoe zit dat met versies?

Op een LTS-versie wordt Long Time Support gegeven, u kunt meestal een jaar of vijf online terecht voor hulp. Het Zoekboek wordt alleen onderhouden voor stabiele LTS-versies. Bovendien is binnen de context van dit boek de versie of zelfs de gebruikte Linux-distributie (de distro)  minder relevant. Het is zo samengesteld dat vrijwel de gehele inhoud bruikbaar is voor elke distro. U kunt hier de ontwikkeling van Ubuntu versies volgen.


Recensies

17-12-202 R. stuurt een alleraardigste email:

Ik ben uw Zoekboek Linux aan het lezen. Superhandig voor de beginner. Niet te veel en niet te weinig info. Helder geschreven. (Bedankt! - De auteurs)

De constateringen van R. tav. van de snelheid van Ubuntu en Mint versus Windows gaven aanleiding om enkele gerelateerde links te zoeken: Ubuntu en Mint, Infographic met snelheidstest Mint en Windows en een Test over de vraag hoe snel Ubuntu is. Verder schrijft R.: Afgelopen jaar heb ik diverse distro's geprobeerd maar er gaat niets boven Linux Mint.
 

26-7-2019 Opnieuw bij NBD Biblion aangeboden met als gewaardeerd resultaat:

(...) Geactualiseerde druk. Vervanging aangeraden.

Deze nieuwe versie is medio augustus van dit jaar dus weer in de bibliotheken in Nederland te vinden.

26-11-2018 G.V. laat via Facebook weten:

Goed leerboek om Linux onder de knie te krijgen, een verademing vergeleken bij windhoos.

15-7-2015 door Prof. dr. Chris G. de Koster voor NBD Biblion:

(...) Dit goed geschreven boek is bedoeld voor de (...) pc-gebruiker die Linux wil installeren en ermee aan de slag wil. De inhoud is goed en een groot aantal onderwerpen wordt aangeraakt. Deze breedheid gaat ten koste van een uitgebreidere beschrijving. (...) Na een korte inleiding worden installatie van Ubuntu, het bureaublad, Writer, instellen en beveiligen van het systeem, hoe werkt een Linux-computer, het Terminal-venster en het nodige vakjargon behandeld. Waar van toepassing wordt interessante achtergrondinformatie gegeven. Het boek heeft aandacht voor de Ubuntu-community en helpt de lezer op weg om hulp te zoeken bij andere Ubuntu-gebruikers.